Sportujeme

Titulní strana Pomáháme si
Pomáháme si PDF Tisk Email

 

s39.gif

Vzdělávání pro udržitelný rozvoj je zaměřeno na důsledky rozhodnutí lidí. Umět brát ohledy na druhé klade na každého velkou morální zodpovědnost. A té je třeba se učit, nejen ve škole, nové situace nám přináší celý život. Abychom vše zvládli, je třeba naučit se spolupracovat, vzájemně se podporovat a případné odlišnosti vnímat jako jedinečnosti, které náš svět obohacují. Je to těžké? Ano, to víme, s růzností se totiž setkáváme denně. Každý jsme jinak vnímavý k potřebám druhých. Každý vnímáme jinak i sami sebe. Co máme společné, je motivace pro budoucnost. Budoucnost, ve které se budeme cítit bezpečně a kterou nechceme prožívat sami.

 

A proto vychováváme naše žáky i pro budoucí rozvoj naší společnosti. Podněcujeme jejich zájem o druhé, o dění ve škole, školní samosprávě, v našem městě. Podporujeme jejich tvořivost, vnímání souvislostí a poznání, že učení je celoživotní proces, i když složitý.

 

Zdůrazňujeme zejména etické principy udržitelného jednání:

  • převzít zodpovědnost za své jednání a předvídat jeho následky
  • být kreativní, inciativní, aktivně hledat nová řešení
  • respektovat sebe a své okolí
  • vzájemně spolupracovat a jednat spravedlivě
  • vnímat rozmanitosti - přírodní i mezilidské
  • nové technologie využívat zdravě a bezpečně
  • spolupodílet se na rozhodování o dění ve škole

 

I naši žáci budou jednou zodpovědní za budoucnost nás všech. Pomáhejme jim tedy společně.

 

AKTIVITY 2023/2024

Příběhy našich sousedů (Post Bellum – Paměť národa)

Stejně jako v minulém roce i letos se naše škola připojila k projektu neziskové organizace Post Bellum s názvem Příběhy našich sousedů.¨Badatelský tým vytvořily Natálka Toušková a Katka Hlasová z 8.A, Laura Kollerová a Markéta Plačková z 9.B. Během podzimu prošly audio a video workshopem, zúčastnily se zahájení venkovní výstavy Paměti národa v parku u vodotrysku, a především si vybraly pamětnici. Paní Věra Zoulková se s nimi podělila o své vzpomínky na dětství a dospívání v hornickém městě, okupaci v roce 1968, problémy, které ji přinesla normalizace a o své zážitky ze Sametové revoluce. Od ledna pak naše badatelky zasedly ke čtvrtkám, pastelkám a počítači, aby vytvořily krátký film doplněný ilustracemi. Na konci března seznámily se svým projektem veřejnost i ostatní školní týmy z Karlovarského kraje na slavnostní prezentaci v budově karlovarského gymnázia. Celým tvůrčím procesem je provedl kameraman pan Radek Šochman, kterému patří velké poděkování.

Elvíra Činčurová

 

Pomáháme - charitativní sbírka pro psí útulek

Každým rokem připravují naši žáci v rámci pracovních a výtvarných činností výrobky, které pak na Vánočních trzích města nabízí občanům města k zakoupení. Výtěžek je vždy věnován na charitativní účely. Letos žákovský parlament z návrhů tříd vybral finanční pomoc pro psí útulek, který patří do správy Městské policie Sokolov. O zatoulané pejsky se zde starají ochotní lidé, kteří jim pomáhají najít majitele nebo je umístit do nových rodin. Na společné schůzce v tělocvičně školy jsme předali zástupcům útulku kupóny, za které mohou nakupovat, během roku, vhodné krmivo.

 

 

AKTIVITY 2022/2023

Děti čtou dětem

Po celý školní rok chodili žáci z 1. stupně po třídách číst dětem do mateřské školky Duhová kulička. Připravili si pro ně nejen zajímavé texty, ale i hry a činnosti zaměřené na porozumění čtenému. Všichni si to společně opravdu užili.

 

 

AKTIVITY 2021/2022

Čteme dětem z MŠ Sportovní

V rámci společné aktivity školy a předškoláků z mateřské školky dochází za dětmi žáci z 1. stupně, aby jim četli tematické příběhy a zahráli si s nimi hry na podporu zájmu o knihy a budoucí čtenářství. Témata připravují společně paní učitelky podle plánu předškolního oddělení, samotné aktivity vybírají žáci v rámci třídních projektů. Každý měsíc se tak ve školce prostřídá jiná třída, od 5. ročníku na začátku školního roku až po prvňáčky na konci školy, kteří se tak pochlubí svými čtenářskými dovednostmi. Věříme, že u našich menších kamarádů získáme zájem o čtení a získávání informací stejně velký, jako u našich žáků.

 

 

Příklady aktivit z předchozích let již byly archivovány.

 

 

 

 

 

 

 

Kalendář akcí

květen 2024
Po Út St Čt So Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Digitalizujeme školu




Joomla!. XHTML and CSS.